czwartek, 8 grudnia 2016

Świąteczne ciastki

Gdy na dworze zimno, ciemno i śnieżno nie ma nic lepszego niż zapach cynamonu i ciepłe ciasteczka na blacie w kuchni.
Małe, kolorowe, chrupiące i ładnie zapakowane słodkości to drobny gest, który na wielu twarzach wywołuje uśmiech - a to najlepsze co można dostać w zamian.
Dziś mam dla Was trzy przepisy na świąteczne ciasteczka, które świetnie pasują na prezent nie tylko w Mikołajki, ale np. na Wigilię w pracy lub do położenia na talerzykach dla wigilijnych gości. 

Ekspresowe Toruńskie pierniki
 Składniki:
 500 g mąki
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25 g drożdży
60 g masła w temperaturze pokojowej
+ składniki do dekoracji, np. cukier puder, lukier, czekolada
Wymieszaj ze sobą suche składniki. W rondelku rozpuść miód, a następnie dodaj do niego drożdże. Do suchych składników dodaj miksturę z miodu oraz jajko. Wyrabiaj ciasto do całkowite połączenia i uzyskania plastycznej konsystencji. Rozwałkuj na dowolną grubość (im grubsze tym będą bardziej miękkie, a na tym mi zależało). Piecz w 190 st. przez ok. 10/15 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem, polej czekoladą lub dowolnie udekoruj.

Orzechowe Cake Pops -  czyli ciasto na patyku
 Składniki:
400 g gotowej babki piaskowej
120 g serka mascarpone
2 łyżki masła orzechowego
2 tabliczki białej czekolady oraz 2 tabliczki mlecznej czekolady
+ patyczki do lizaków i kolorowe pisaki do dekoracji
Serek mascarpone dokładnie wymieszaj z masłem orzechowym a następnie dodaj do dokładnie rozkruszonego ciasta babkowego. Składniki wyrabiaj i uformuj dużą kulę. Tak przygotowane ciasto pozostaw w zamrażalniku na 15 minut.
Po schłodzeniu odmierzaj równe kawałki i formuj w mniejsze kuleczki, które również trzeba schłodzić przez kolejne 15 minut. Ponieważ chciałam żeby kulki ładnie stały delikatnie spłaszczyłam dolną część. 
W tym czasie rozpuść obie czekolady w kąpieli wodnej. Opcjonalnie do rozpuszczonej czekolady możesz dodać łyżkę oleju wtedy będzie się ładnie świeciła.
Jedną połówkę zanurzyłam w białej czekoladzie, a drugą w mlecznej. Rób to stopniowo, najpierw niech zastygnie jedna część i dopiero po tym zanurz drugą. 
Na koniec wetknij patyczek i dowolnie udekoruj.

Kruche cynamonki
Składniki:
250 g mąki
125 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru trzcinowego
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cynamonu

Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, a następnie dodaj mąkę z cynamonem i mleko. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche możesz dodać więcej mleka. Wyrabiaj ciasto dosłownie do połączenia składników, a następnie uformuj w kulkę i pozostaw w lodówce na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wycinaj dowolne kształty. Dla świątecznego efektu użyłam stempelków ze świątecznym motywem.
Ciasteczka piecz przez 10/15 minut w temperaturze 200 st. 
Bardzo często do pakowania ręcznie robionych prezentów używam po prostu rękawa do pieczenia oraz kolorowych wstążeczek i sznurków zakupionych - w tym przypadku zakupionych w Tigerze.
Jakie ciasteczka lubicie najbardziej?

4 komentarze:

  1. Ekspresowe Toruńskie pierniki były bardzo dobre. Pan Bulcio częstował. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Ciasteczka jak marzenie, aż muszę piec nową partię bo dzisiejsza została schrupana po wyjęciu z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie hitem okazały się cake popsy, ale fakt faktem: nie ma nic lepszego niż ciepłe pierniczki :)

      Usuń