poniedziałek, 24 lipca 2017

Ulubione makaronii Pana Bulcia

Jest taki jeden przepis, taki jeden posiłek o którym słyszę za każdym razem kiedy pytam:
- Co chcesz zjeść dziś na obiad?
- Makaron z pulpecikami, och proszę, proszę, marzę o tym od miesiąca!
I dziś właśnie tą tajną recepturą Was obdaruję. Do dzieła!

Makaron z pulpecikami

Pulpeciki

500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2 jajka
2 łyżki bułki tartej lub zmielonych krakersów
po 1 łyżeczce soli, suszonej bazylii i ostrej papryki
2 ząbki posiekanego drobno czosnku
mąka do obtoczenia
olej do podsmażenia

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, 
a następnie zagniataj jak ciasto aż mięso stanie zwarte.
Następnie uformuj pulpeciki*. Wielkość zależy od Twoich preferencji, ja lubię średniej wielkości. Aby łatwiej kulgać pulpeciki możesz posmarować dłonie olejem lub zwilżyć wodą. 
Tak przygotowane mięsne kuleczki obtaczam w mące i smażę, aż się zarumienią. 

*możesz podrasować pulpeciki dodając do środka kawałek mozzarelli, suszone pomidory lub inną niespodziankę (byle zjadliwą ;))
Sos pomidorowy z białym winem

kieliszek białego wytrawnego wina
puszka pomidorów (a nawet zalecałabym więcej)
garstka posikanej świeżej bazylii
łyżka masła
sól, pieprz i cukier do smaku

Na tej samej patelni na której smażyły się pulpeciki rozpuść łyżkę masła*. Na patelnię dodaj świeżą bazylię i podsmażaj przez chwilę cały czas mieszając. Następnie powoli dodawaj białe wino i pozwól aby alkohol odparował. Na sam koniec dodaj pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Kiedy sos zacznie bulgotać powkładaj pulpeciki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem dokładnie tyle czasu ile będzie gotował się makaron.

*jeśli po smażeniu na patelni jest za dużo tłuszczu odlej nadmiar
Ja od razu po odlaniu makaron mieszam z sosem, ale jeśli chcesz możesz polać go prosto na talerzu.
Gotowe spaghetti posyp parmezanem i świeżą bazylią. 
Następnie wcinaj aż Ci się uszy będą trzęsły (hahaha).
Kliknij w zdjęcie powyżej, aby obejrzeć film.

Daj znać jeśli zdecydujesz się przygotować taki oto posiłek.

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam sosu pomidorowego z białym winem, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam: jeden kieliszek do sosu, drugi można wychylić w trakcie gotowania i trzeci przy posiłku: przepis na wieczór zapomnienia :)

      Usuń
  2. Oj myślę że to będzie jeden z obiadów u mnie w domu w tym tygodniu! Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko, prosto i smacznie. Zapraszam po więcej przepisów :)

      Usuń
  3. Uwielbiam to danie i gości u mnie na talerzach dość często. Nigdy jednak nie używałam wina, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaje nieco inny posmak i zwykła potrwa staje się nawet wykwintna :)

      Usuń
  4. Pycha! Uwielbiam makaron, chociaż przyznam, że sos robię zawsze na bazie wina czerwonego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też można, ale ja akurat za czerwonym nie przepadam :)

      Usuń